På antikvariatet har jag, vilket gläder mig, flera besökare som ägnar sig åt Hemingway. Jag känner att han liksom Steinbeck försvunnit lite ur min vardagsläsning sedan många år och läser nu om flera av dessa berättarkonstens mästerverk. Inte så att det inte finns lite longörer och mindre intressanta passager i Ernest Hemingways prosa. De finns, men det finns samtidigt så många drabbande skildringar av en värld och människor i saknad och nöd.

Avslutade nyss den lilla pärlan ”Den gamle och havet” och läser just nu i den suveräna tids- och krigsskildringen ”Klockan klämtar för dig”  (1940) som bygger på Hemingways upplevelser i Spanien och kampen mot Francofascismen.  Robert Jordan ska spränga en bro i närheten av Jarrama och uppdraget leder också till en intensiv kärleksupplevelse med Maria.  Och det som gör att orden och berättelsen lever är väl den nu rätt uttjatade, men samma hemingwaysentensen:  Skriv inte så mycket runt och förklara saker, moralisera:

”Don´t tell them- Show them!”

So – ”Read him!”

Tryggve