Under senhösten har jag botaniserat inte bara i antikvariatet utan också i mitt eget bibliotek och genom omläsningar återknutit bekantskapen med den svåröverträfflige introduktören till konst, litteratur och filosofi : Carl Göran Ekerwald. Läs honom extensivt och intensivt och ta del av en underhållande och avspänd lärdom.

Jag exemplifierar i denna blogg med den lilla lätta men omtumlande ”Lyssna med ögat” (Karneval förlag 2009.  Ekerwald skriver om vikten av att lyssna utan fördomar och färdigtänkta åsikter.

Han exemplifierar med da Vinci, Hokusai, Hockney, Rembrandt, Beuys, Picasso, Schjerfbeck, Munch, Lena Cronqvist och många fler. Och i en korttext om den grekiske poeten Giannes Ritsos om Tomhetens betydelse sammanfattar Ekerwald seendet så här:
”Giannes Ritsos skrev på äldre dar enradingar som kan lysa upp problem man tycker sig se.  ”Gott är det i tomheten. Jag får syn på krysantemerna i trädgården”

Det är först när man är tom på vinstintresse och egenintresse och diverse inbillningar som man kan börja att på allvar ”se” – det som är människans yppersta förmåga och livsavgörande.”

Jag har ett styvt arbete framför mig. Kanske några av er också?

Tryggve