Som antikvariatsägare och boksamlare, även som pensionär, är det oundvikligt att inte intressera sig för sällsynta böcker. Strindberg har jag samlat under många år och har långt över 100 förstaupplagor i varierande skick, men det känns också naturligt att vända sig lite inåt då och då och läsa just böcker om böcker.
Till och med  böcker om antikvariat. En  riktig pärla fann jag hos det fina, lilla förlaget Bakhåll i Peter Glas bok om ”Antikvariat Kalebass” ( Bakhåll, 2008). Den lilla boken, med massor av bra text om det egna förlaget också, beskriver rätt exakt vad jag skulle vilja med mitt lilla antikvariat. Som en lugn oas, där du söker efter din bok och där du intresserar dig för samtal om läsning och författare.  På sid 7 känner jag intimiteten, den behagliga stämningen:

”Och genast kände man den snälla antikvariatsluften mot ansiktet, den där typiska avspända torrvarma antikvariatsluften. Det är en doft av långsamt sönderfallande papper i kombination med en massa annat, man kan känna en liten anstrykning av inpyrd tobaksrök vibrera i utkanten av luktfältet, och en och annan supersvag parfymslinga som sipprar ut från någon enstaka bok som vistats i ett parfymrikt hem, och så lite läderdoft från ett och annat skinnband som nyligen fått en lite för blöt upptrimning med skinnbandsputs. Summa summarum en tyst tidlös trygg doft av böcker, books Bücher, libros, dessa kantiga pappersrunstenar, bevisen för att människoanden av någon ogripbar anledning har ett outtröttligt behov av att ackumulera ord i skrift, stapla ord på hög, hopa, samla, packa, sortera ord.”

Och mitt i Lund, Sveriges antikvariattätaste stad,  finns kanske Antikvariat Kalebass och i boken möter vi Martin som arbetar där och de litterärt intresserade kring förlaget Bakhåll och övrigt, som på eftermiddagarna samlas hos honom och talar om Yoko Ono, Lennon, Dostojevskij och allt annat viktigt. Varför inte Dylan och Cohen och varför inte om Theodorakis?  Där finns Martin. Och i Torshälla finns jag.  Det är inte så illa.

Tag och läs! Kom och botanisera!

 

Tryggve Lundh