Det är ju Shakespeareår i år – 2016-  och intressanta uppsättningar visas på teatrar och även på TV. Jag har haft stor behållning av den väldiga kostymdramatiken i ”The Hollow Crown” där handlingen förs fram till  slutet på ätten Plantagenet med Richard III (demoniskt spelad av Benedict Cumberbatch och helt i Shakespeares anda) och börjar på the glorious Tudors med bl a Henrik VII och Elizabeth.

Jag har ganska mycket Shakespearelitteratur och har läst de stora engelska uttolkarna, men vill här i bloggen faktiskt slå ett slag för en av våra inhemska, dvs svenska,  introduktörer, nämligen Carl-Göran Ekerwald som i bok efter bok i Olof Lagercrantz-klass öppnar de stora författarskapen, tänkarna och de omvälvande tiderna för oss. Läs honom!

Och läs här hans pudelkloka ”Shakespeare – liv och tänkesätt” från 1998 (Norstedts) som öppnar nya vinklar på Shakespeare just genom att på allvar resonera inte blott om handlingen i hans dramer utan hur det kommer sig att han skriver som han gör, och skildrar kungarna på det sätt han gör. Hur tänker Shakespeare om tiden, traditionen och var har han sina lojaliteter?

Stor läsning!!!!

Tryggve Lundh