Bloggade förra gången om Ferrantes succeroman ”Min fantastiska väninna” och dristade mig att lyfta fram den sociala dimensionen i berättandet utifrån den väldigt pregnant återgivna hierarkiska neapelmiljön. Helt annorlunda blir min läsning av Marilynne Robinsons mycket rosade roman ”Lila”(Weyler förlag), Barack Obamas favoritförfattare och prisbelönt med Pulitzer Award och Orange Price. Lila är närmast minimalistiskt skriven, men handlingen tilldrar sig i Iowa County på 1920-talet och skildrar Lila, ett tilltufsat hittebarn som levat utanför alla sociala sammanhang,  och som tar skydd från regnet i sin dagdrivartillvaro i våld och arbetssökande  i en liten kyrka och möter den gamle prästen och änklingen John Ames.

Så turnernas hittebarnshistorien in i en  osminkad, men varm historia om olikheter, kärlek och behov av gemenskap mellan dem.

Märklig bok, som så att säga skriver in det sociala sammanhanget i det nära samlivet, vardagen och dialogen mellan två människor.

Tag och läs! Finns som alla böcker jag bloggar om på mitt antikvariat.

Tryggve Lundh