H som i hök

H som i hök, så heter den djupt anlagda berättelse jag läst av den brittiska författaren, poeten och historikern Helen MacDonald (Brombergs förlag, översatt av Meta Ottosson).  Inte helt lätt att karakterisera den, men det hela bygger på djupt självupplevda händelser efter hennes älskade fars död. Med honom vandrade hon på hedarna och lärde sig älska djur och natur. Särskild fascinerades hon av de stora rovfåglarna och lärde också känna falkenerare och studerade denna mycket gamla jaktmetod, så stark i England i adeln sedan medeltiden. MacDonald varvar sina egna upplevelser av hur hon beslöt sig hantera sorgen efter pappan genom att på allvar tränga in  i zoologin. Hon bestämmer sig för att trots allt som står i historien och bland de som tränat och tränar fåglar. Hon skaffar sig den absolut svåraste rovfågeln att hantera i vardag och i jaktsituationer – duvhöken. Goshawk heter den på engelska och hon har som ständig läsreferens det tragiska livet hos den kände författaren TH White – som bland annat i  den berömda Kung Artur-diktningen  i ”Svärdet i stenen” berör ämnet och i sin bok om hur han kämpade med sig själv och sin hög Gos. MacDonald döper sin duvhök till Mabel och influeras av detta så hårt att hon närmast blir inte bara förvirrad utan förvildad.  Hon drar sig undan umgänge och lever ensam med sin vilda duvhök.

Detta, goda läsare, är något av det märkvärdigaste, vackraste och mest berörande jag läst på mycket länge. Hök är en fullständigt fascinerande bok om sorg, vänskap och om hur hon försöker bevara såväl förstånd, sinne för naturens vikt men ändå återfinna sig själv som kvinna, som människa. För White gick det sämre.

Tryggve

3 Kommentarer

 1. Tack för tipset! Med såna vitsord var jag tvungen att lägga en beställning.

  Lycka till med lördagens föredrag! Jag kommer inte härifrån förrän tidigast söndag så köp gärna en bok åt mig.

  Dan

  • Hej!
   Tack, var i måndags hos Aron. Bra dag i Sthlm.
   Obs när får vi igång bokförsäljningslistan tror du?
   Allt gott!
   Pappa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

© 2023 Torshälla Antikvariat

Formgivning Anders NorenUpp ↑