Sociala romanen 1

Under många år efter Upton Sinclair, John Dos Passos, Ernest Hemingway och John Steinbeck krökte USA-litteraturen in sig i medelklassliv och storstadsfixering. Sedan började gudskelov kanoner som William Kennedy och Joyce Carol Oates beskriva ett annat USA- fjärran från New York och drömtillvaro.

Och nu står den sociala romanen mycket stark. Raymond Carvers fantastiska kortromanskrivande har växlats upp av författare typ Richard Yates eller  Cormac Mc Carthy (Vägen, Gränstrilogin) och nu med ”Guds barn”, 2015.

Yates punkterar medelklassigheten närmast skoningslöst. Richard Ford gillar jag skarpt och han uppnår samma effekter, men har en mjukare, mer melodisk stämma. Läs exempelvis ”Kanada”  eller ”Kan jag vara Frank med dig?”

Och de amerikaner jag just nu läser: John Williams med ”Stoner” och ”Butchers Crossing”, Philipp Meyer med ”Sonen” och ”En amerikansk förlust”, den i likhet med i fallet Williams återupptäckte Richard Yates med suveräna livs och familjeskildringar som skaver rejält: ”Revolutionary Road” och ”Cold Spring Harbour”.

Följ dem, läs dem. Skildringar som ligger väldigt långt från det USA som Clinton, Cruz och Trump försöker ta makten över. Möjligen lite mer åt Bernie Sandershållet. Men vad gäller synen på livsvillkoren – bättre!

Tryggve