Mitt antikvariat har haft andra användningsområden och bland annat varit charkuteri/slakteri under många år. Fram till 1970-talet faktiskt. Satt och tänkte på det och prövade att hitta en brygga mellan verksamheterna. Och givetvis fann jag kopplingen hos August Strindberg.

I diktsamlingen ”Sömngångarnätter på vakna dagar. En dikt på fria vers”, 1884 finns den berömda inledningsdikten om promenaden i Paris, ”Vid avenue de Neuilly…” där diktarrösten möter ett slakteri och associerar till Stockholm och gamla Norrbro-Bazarn.

Dikten  slutar med denna synnerligen konkreta bild:

”Der hänger på boklådsfönstret

En tunnklädd liten bok.

Det är ett urtaget hjerta

Som dinglar der på en krok.”

Och så är det givetvis. Böcker är inte bara på skoj. Böcker bränns, smugglas ut eller skrivs på mikrolappar av Solsjenitsyn. ”Det finns något farligt i ord”, sade den kvicke Lars Forssell.

Läs honom och läs gärna med tanken att viktiga böcker har kostat och kan kosta blod. Boken kan vara som ett urtaget hjärta som dinglar på sin krok.

Tryggve