Få Nobelkvinnor. Klicka för större bild
Få Nobelkvinnor. Klicka för större bild

Skrev här i ett inlägg om nobelprisen i litteratur 2018 och 2019 och imponerades särskilt av polskan Olga Tokarczuk, Peter Handke hade jag ju läst sedan 70-talet. I en nobelföreläsning i ABF-akademien lyfte jag särskilt fram Tokarczuks rörlighet, mix av historia, kultur, religion, vetenskap etc. kort sagt hennes vilja att skapa sammanhang över gränser, barriärer. Vad gäller Svenska Akademien har ju – historiskt sett, även om det nu på senheten har bättrats något – könet stått i vägen och inför prisprocessen nu 2020 har faktiskt bara 15 kvinnor erhållit nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöf var 1909 den första och Olga Tokarczuk är den senaste, hon fick priset 2018.

Nu i Coronatider och annars också hoppas jag att ni läser Selma och Olga. Jag leder flera litteraturcirklar i ABF:s regi och en av de roligaste är just cirkeln om Nobelkvinnor, där vi nu har diskuterat 9 av de 15 prisbehängda.

Läsning av Selma Lagerlöf kan börja var som helst, men särskilt uppskattar jag hennes fenomenala, gripande ”Kejsarn av Portugallien” från 1914. Vad gäller Olga Tokarczuk kan vi också börja varsom. t. ex i mastodontromanen ”Jakobsböckerna”, den vidunderliga ”Löparna” eller varför inte med hennes eleganta, tragiska roman med deckarintrig ”Styr din plog över de dödas ben” från 2009. Också denna bok har vi i vår litteraturcirkel.

Tag och läs!

Tryggve Lundh