Kategori: Okategoriserat (sida 1 av 2)

Antikvariat har upphört

Hej, bokvänner!

Av olika skäl upphör nu omgående antikvariatet. Jag tackar alla bokvänner som genom åren nått antikvariatet via denna hemsida för ert intresse. Antikvariatet var i drift 2016-2020.

Hemsidan kommer nu att ändras och fokusera på min litteraturblogg, mina föreläsningar och litteraturcirklar och på boktips och förmedling av god litteratur.

Vi hörs av här senare!

Tryggve Lundh

Hesse goes east…

Österlandsfärden

Herman Hesse (1877-1962) erhöll nobelpriset 1946, kanske främst för Glaspärlespelet (1943), men också för böcker som Stäppvargen, Siddharta m.fl. Hesse beskriver utanförskap och sökandet efter5 ny verklighet, andlighet i en värld av oförståelse. 1931 skrev han Österlandsfärden, till svenska året efter, på svenska mest känd genom Johannes Edfeldt i serien Tyska klassiker. Österlandsfärden är närbesläktad med ovan nämnda verk och vill skapa något nytt efter 1:a världskrigets ekonomiska och moraliska ruiner. Hesse inspireras av ungdomens ”Wandervogelrörelse”, dvs att i vandringar bryta med det gamla och upptäcka nya ideal. Jfr med Siddharta och Glaspärlespelet.

Huvudpersonen H.H. tillhör en vandrande orden som under flera hundra år i tid och rum sökt livets mening. En fascinerande bok där H.H. inte mäktar att följa trossatserna, men av Leo, den unge, allvise ledaren, återförs till gemenskapen. Denna nyutgåva på förlaget Bakhåll är nyöversatt av Bengt Samuelsson och hans översättning och kunniga efterord är en särskild kvalitet i den komplexa men sidglesa (94 s.) boken.

Tag och läs!

Tryggve Lundh

Stängt tills vidare!

Torshälla Antikvariat bedömer att vi liksom många andra verksamheter måste bidra till att minska smittspridningen av Coronaviruset.

Från och med nu håller vi alltså stängt. Information om öppethållandet och dess förändringar ges här på hemsidan www.tryggve.net eller på facebook Torshälla Antikvariat!

Var försiktiga och ta väl hand om er!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

Föredrag om Karin Larsson på torsdag 30 jan och stängt på antikvariatet

Hej, alla!

Då är jag igång efter helgerna och har många program, föreläsningar m.m inbokade förutom arbetet på antikvariatet. Kom och lyssna på mitt föredrag om Karin Larsson nu på torsdag, vilket får till följd att jag samtidigt måste stänga antikvariatet.

Men på fredag och lördag har jag öppet som vanligt!

Ha en lugn, läsning!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

Helgstängt 23/12 – 9/1-2020

Hej, bokvänner!

Då stänger jag antikvariatet över helgerna och öppnar torsdagen 9 januari kl 14-18. Det går utmärkt att sända in beställningar via hemsidan här eller direkt på min mailadress: *protected email*. Ni kan givetvis också söka mig, helst via sms, på min mobiltelefon 0763407415.

Men nu tar jag helgledigt och hoppas ni får lugna, fina läshelger!

Tack för 2019 och Ha en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

Tryggve Lundh

Torshälla Antikvariat

Föredrag på lördag 23 november kl 13-15

Hej, alla bokvänner!

På lördag 23 november kl 13-15 håller jag årets sista föredrag på mitt antikvariat , och nu blir det ”Höstens böcker för vuxna”.

Jag garderar mig här lite och infogar ordet några av höstens vuxenböcker, då utgivningen ser stark ut i höst. Jag kommer att tala lite om de stora författare som till skillnad från Olga Tokarczuk och Peter Handke inte fick priset 2018 och 2019, lite om Nordiska rådets litteraturpris och lite om Augustpriset – som har flera mycket intressanta författare. Men, det blir givetvis en del om nobelpristagarna också. och en del om övriga viktiga böcker i höst, såväl inhemska som utländska.

Och det här får som vanligt till följden på lördag att jag har antikvariatet öppet kl 10-12 för att sedan ha stängt kl 12-13 för att möblera och förbereda för föredraget kl 13-15.

Men kom du också, jag tror det blir en bra boklördag i Torshälla!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

FÖREDRAG IDAG 26/10

Hej, bokvänner!

Idag lördag har jag öppet kl 10-12 och har sedan en timme stängt för att hinna möblera till mitt föredrag om Stig Dagerman kl 13.

Jag går i föredraget genom liv och verk och försöker med er hjälp i samtalet komma fram till Dagermans betydelse idag, vilken jag menar är mycket stor. Jag kretsar kring karakteristika rörande Stig Dagermans kompromisslöshet vad gäller frihet och hur det grundas i hans pn:

Personlighet, Politik, Pessimism

Föredraget har rubriken: Stig Dagerman – en tävling på liv och död och kostar 30 kr. Dagermanlitteratur visas och går att köpa.

Välkomna!

Tryggve Lundh

Torshälla Antikvariat

Stängt lördag 15 mars

Hej, alla bokvänner! Lördagen 15 mars håller jag stängt på grund av resa.

Söker ni någon bok? Smsa mig på 0763407415!

Allt gott! Trevlig helg!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

”De som dödar drömmar sover aldrig” – Guillous nya roman

Jan Guillou ”Att skriva sig själv på ryggen”

Guillou skriver vidare på sin oerhört ambitiösa romanidé att föra släkten Lauritzen från Brobyggarna (Pirat, 2011) från tiden före första världskriget fram till idag. Och handlingen och personerna som avlöst varandra har nu hamnat i Sverige och är nu i del VII om det stora århundradet i svenskt 1970-tal, efter att i den förra boken med titeln 1968 ( Pirat, 2017) ha passerat vänstervågen och i årets bok landat i sent 70-tal. Den nyaboken har jag nu läst och den heter ”De som dödar drömmar sover aldrig”(Pirat, 2018). Erik, med drag av Eric Ponti eller Eric i ”Ondskan”( 1981) arbetar nu hos Henning Sjöstrand, lätt maskerad kändisadvokat, men har ett annat liv där han finns inom en hemlig vänsterrörelse.

Jan Guillou skriver här sig så att säga själv på ryggen, för fram skeendet till sig själv och den tid då han som debattör och författare tog ett stort personligt ansvar i att berätta vad som sig tilldrog och tilldrag i idyllen Sverie och jag kommer själv ihåg mer och mer, vid läsningen, från min tid i exempelvis FiB/Kulturfront under 70-talet och den upprörande processen under den s.k. IB-affären, Sveriges egen Watergateskandal.

Guillou skriver snabbt, journalistiskt nu om alter egot Eric Letang, plockar i och för sig en del lätta, retoriska poäng, men håller stil och angelägenhetsgrad väl upp till slitet, då Guillou gör en ny twist genom att på slutsidorna låta läsaren få möta – just det, ingen mindre än Carl Hamilton.

Tag och läs! och läs gärna Brobyggarserien i ordning. Ni får en skönt partisk, men enligt mig, tydlig och sanningsenlig historielektion mitt i släkthistoriegestaltandet.

Tryggve Lundh

Lördag 13/10 öppet kl 10-12. Sedan föredrag på Kvarnen

Hej, alla bokvänner!

På lördag har jag bara öppet kl 10-12, då jag sedan ska vara med på en mycket intressant utställning om bokbindarmästaren Marlis Egli och hennes arbete med bokband som konsthantverk – ja konstverk.

Kom ni också till Kvarnen, Torshälla bibliotek kl 13 och se utställningen, som finns där 13-27 oktober, och lyssna till den synnerligen initierade boksamlaren Jarl Hellichius som håller vernissagetalet.

Böcker är både vackra och viktiga!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

Äldre inlägg

© 2023 Torshälla Antikvariat

Formgivning Anders NorenUpp ↑