Kategori: Okategoriserat (sida 1 av 2)

Nobelpriset 2018 och 2019

Den 6 december föreläser jag för ABF-Akademin i Eskilstuna om de två nya nobelpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke utifrån deras erhållna nobelpris i litteratur för 2018 respektive 2019.

Peter Handke har jag fortlöpande läst och skrivit om i den nu sedan ett antal år så tragiskt avsomnande tidningen Folket , alltsedan hans- för mig ordentligt drabbande – bok ”Målvaktens skräck vid straffspark” (Bonniers, 1971.

Till Handke och Tokarczuk återkommer jag före och efter nobelprisutdelning och min föreläsning. Nu vill jag bara fästa er uppmärksamhet på Olga Tokarczuks författarskap som jag bara börjat lära känna genom tre böcker. Och idag må det räcka med att anbefalla er att snabbt tillägna er nu i slutet av oktober hennes lysande stora roman ”Daghus, natthus” (Ariel förlag, på svenska 2016) som i olika avgränsade och sammanbundna avsnitt behandlar liv och drömmar i den sydpolska staden Nowa Ruda i Sudetbergen, gränsande till Tjeckien och särskilt byn Pietno, som hon öppnar för oss materiellt och mentalt i berättelser från dåtid och nutid, och som visar att geografin och det förflutna, trots gränsändringar etc. aldrig upphör att påverka oss i vår vardag och våra drömmar. Det var faktiskt längesedan jag läste något så fascinerande och uppfordrande som detta.

Det får räcka så. Tag och läs!

Tryggve Lundh

Strindberg igen. Läs breven!!!

Jag håller som tidigare år en hel del föredrag om Strindberg även 2019 och nu i höst har jag föreläst för ABF Eskilstuna och i mitt Torshällaantikvariat om ”Den historiske Strindberg” respektive ”Den lyriske Strindberg”. Den 7 november kl 18.30 föreläser jag på Multeum i Strängnäs om ”Strindberg och bildkonsten”.

I vår tänker jag mig litteraturcirklar i ABF:s regi om ”Strindberg resenären” och ”Strindberg brevskrivaren” . Mycket passabelt kommer så nu Kerstin Dahlbäcks brevurval ”Hemlig Skrifvelse”( Carlssons förslag, 2019) som ger ett kommenterat utdrag av hans brevskrivande 1858-1912.

Kerstin Dahlbäck, litteraturprofessor, har ägnat många år åt att digitalisera och dokumentera Strindbergs brev( I Eklund/Meidals utvåva i 22 volymer förtecknas drygt 1000 brev och fortfarande är brev okända och oklassificerade). En vedertagen beräkning, med hänsyn till okända och av Strindberg försålda och brända brev uppgår till styft 15000 brev av olika slag.

Kerstin Dahlbäck har dessutom utgivit och kommenterat Strindbergs brev – läs ”Ändå tycks allt vara osagt” – och återkommer alltså nu med ett brevurval med de viktigaste breven till olika adressater, med olika syften och dignitet. Dahlbäck utesluter många, mer affärsmässiga och pliktskyldiga brev där Strindberg diskuterar manus, korrektur, förskott m.m. i sin relation till förlag och leverantörer, men håller i urvalet en bra, balanserad linje i brevåtergivningen rörande hans relationer till fruar, vänner, ovänner och planer för böcker. Hon exkluderar i och för sig det inledande brevet 1857 om Strindbergs hälsning till föräldrarna, men det betyder mindre. Kerstin Dahlbäck definierar hans brev som aldrig syfteslösa och förenande ”uttrycksbehov som meddelelsebegär” och det ser rimligt och mycket läsvärt ut. Hennes brevurval fungerar med kommentarer och inledningar kring de i hans liv och författarskap stora förändringarna mycket väl och som bl a Sven Delblanc och andra Strindbergsforskare och läsare har kommenterat är breven avgörande i författarskapet och i sig en stor, angelägen litteratur.

Tryggve Lundh

Stänger tidigare fredag 27/9

Hej, mycket i görningen nu, vilket gör att jag på fredag måste korta öppethållandet. Men på lördag har jag öppet som vanligt kl 10-14.

Varmt välkomna!

Tryggve, Torshälla Antikvariat

Föredrag: Vad är en novell, lördag 24/8 kl 13-15

Hej, alla!

Nu på lördag hoppas jag ni kommer till antikvariatet för ett föredrag, och en dialog, om den synnerligen intressanta prosaformen – novellen. Alltså vad är en novell, till skillnad från roman, essä m.m. , hur har den utvecklats och vilka är de bästa novellerna och varför? Allt detta försöker jag reda ut, med er hjälp!

Välkomna!

Tryggve, Torshälla Antikvariat

Öppethållandet ändras

Hej, bokvänner!

Som jag skrev förra veckan har jag fullt upp med olika kulturprogram och projekt och det påverkar ibland antikvariatets öppethållande.

Som nu då jag fredag 9 augusti har öppet kl 14-16 och dagen efter håller stängt på lördagen 10 augusti.

Men jag har ju ändå ganska mycket öppet och ni kan nå antikvariatet med frågor och beställningar här på kontaktsidan.

Allt gott, Tryggve Torshälla Antikvariat

ÄNDRAT ÖPPETHÅLLANDE

Hej bokvänner!

På grund av deltagande i kulturprogram m.m. har jag fredagen 2 augusti öppet kl 14-16 och dagen efter på lördag 3 augusti stängt.

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

Öppet igen

Bästa bokvänner! Då håller jag antikvariatet öppet igen efter några veckors sommarstängning. Öppettiderna är desamma som tidigare, dvs torsd. och fred. kl 14-18 och lördagar kl 10-14.

Jag håller ganska många föredrag även i höst, vilket påverkar öppettiderna, framförallt lördagar. Jag meddelar ändringar här på hemsidan och försöker även informera på min facebooksida.

Just nu är det sommarfint och varmt, 24 grader, och sommaren har också medfört att det finns en del nytt i bokbeståndet, framförallt vad gäller historia och topografi (huvudsakligen lokal litteratur om Sörmland, Eskilstuna och givetvis Torshälla).

Men kom in och botanisera! Det kostar inget. Och kostar det så är det ändå låga antikvariatspriser. Maila gärna in beställningar!

VARMT VÄLKOMNA!

Tryggve Lundh, Torshälla antikvariat

Sommarstängt på antikvariatet

Hej, bokvänner!

Jag har öppet nu på torsdag och fredag 27/6-28/6 men stänger sedan från och med lördagen 29/6- 18/7 för att koppla av lite efter en minst sagt hektisk men givande kulturvår.

Passa på nu på torsdag och fredag att besöka antikvariatet. Öppet som vanligt mellan kl 14-18!

Ha en fin sommar!

Tryggve Lundh, Torshälla Antikvariat

Stänger tidigare på lördag 25 maj

Jag har antikvariatet öppet kl 10-12 nu på lördag 25 maj. Skälet till den tidigare stängningen är att jag är med och inviger Ebelingmuseets stora Karin Larsson-utställning kl 13 – en intressant utställning om Karin Larsson – formgivare och inspiratör, som fortsätts av ett större EU-projekt som ska skapa aktiviteter kring design, cirklar och hantverk/företagande i norra Sörmland. Denna invigning har också fått till följd att det tidigare aviserade föredraget om Vårens nya böcker här på antikvariatet har framflyttats till 15 juni.

Kom och besök antikvariatet på lördag kl 10-12 och besök sedan Ebelingmuseet och Karin Larsson-utställningen. Ta del av en riktig kulturlördag i Torshälla!

Välkomna!

Tryggve, Torshälla Antikvariat

Stängt idag torsdag 16 maj, öppet fredag kl 16-18

Hej, alla! På grund av mina litterära åtaganden i Strindbergssällskapets styrelse håller jag stängt idag torsdag och minskar öppethållandet imorgon fredag till kl 16-18.

Men på lördag är livet och antikvariatet som vanligt öppet, och böcker kan beses och köpas då kl 10-14.

Välkomna!

Tryggve, Torshälla Antikvariat.

Äldre inlägg

© 2019 Torshälla Antikvariat

Formgivning Anders NorenUpp ↑